B.L.I.S

being * love * isness * space

  

 

 

Stel je voor: je droomt.

 

Je zit er helemaal in en je beleeft allerlei dramatische avonturen alsof ze echt zijn. Dan verschijnt er in je droom een mysterieuze vreemdeling. Hij komt naast je staan en fluistert iets raars in je oor. ‘Psst. Wakker worden, je droomt’. Dat stoort je, maar je houdt je in. Met gekken kun je beter niet in discussie gaan, dat weet je. Gewoon beleeft knikken en hopen dat ze weggaan. Maar de vreemdeling dringt aan. ‘Ik weet dat het waanzinnig klinkt, maar je droomt’. Nu raak je geïrriteerd: ‘Dat is belachelijk!’. De vreemdeling laat zich niet uit het veld slaan: ‘O ja, is dat zo belachelijk? Je hebt toch wel gemerkt dat zich allerlei vreemde toevalligheden voordoen, en merkwaardige patronen? Alsof dit allemaal iets betekent, maar je weet nog niet wat? Nou, dat komt omdat het een droom is’. Je wordt boos: ‘Wat?! Beweer je dat deze wereld een soort onechte illusie is? Dat is zeer kwetsend. Vertel dat maar eens aan al die mensen die lijden!’. Geduldig zegt de vreemdeling: ‘Natuurlijk is deze wereld echt. Het is een echte droomwereld. De wonderen zijn echt wonderbaarlijk en de gruwelen zijn echt gruwelijk. Dat ontken ik niet. Ik leg je alleen uit dat het allemaal een droom is’. Nu raak je in de war: ‘Hoe bedoel je?’. De vreemdeling verklaart: ‘Op dit moment denk je dat je iemand bent die tegen mij praat. Maar dat is alleen maar wat jij tijdelijk lijkt te zijn in deze droom. Wat jij echt bent, dat is de dromer. En deze hele droomwereld bestaat in jou’.

 

Je bent verbijsterd: ‘Moet ik soms geloven dat ik mij inbeeld dat ik tegen je praat? Dat ik jou bedacht heb?’ De vreemdeling glimlacht vriendelijk: ‘De persoon die jij lijkt te zijn, beeldt zich niet in dat je dit gesprek met mij hebt, want die persoon is ook onderdeel van de droom. Maar in werkelijkheid ben jij de dromer die zich alles en iedereen in deze droom verbeeldt. We lijken wel twee aparte mensen die een gesprek voeren, maar in feite zijn we geboren als de dromer.’ Je begint in paniek te raken: ‘Kom nou! Zo weet ik toch niet meer wie ik ben!’ De vreemdeling stelt je gerust: ‘Maak je geen zorgen. Het enige wat er gebeurt, is dat je wakker begint te worden. Deze droom gaat over wakker worden. Hij is zo ontworpen dat hij je steeds bewuster maakt, totdat je bewust genoeg bent om te beseffen dat je droomt.’ Verward vraag je: ‘Maar ik begrijp het niet. Hoe moet ik dan wakker worden?’ De vreemdeling kijkt je recht in de ogen: ‘Zodra je wakker wilt worden, kun je het ook. Je hoeft alleen maar te méér te verlangen naar wakker worden dan dat je er bang voor bent. En er is niets om bang voor te zijn. Wakker worden is fijn. Weten dat je droomt is het geheim waardoor je kunt genieten van je droom. Je angst verandert in opwinding. Je wilt wakker worden. En hoe meer je dat wilt, des te meer ben je je ervan bewust dat je droomt. En dat is fijn. Je bent niet meer bang voor alle verschrikkingen die je in de droom op je pad kunt vinden, want je weet dat je in werkelijkheid veilig bent. Zelfs als degene die je lijkt te zijn zou sterven, zou dat oké zijn, want in werkelijkheid ben je de dromer. Wat fantastisch!’.

 

Overmand door dankbaarheid wil je de vreemdeling bedanken, maar die is alweer doorgelopen en staat nu met iemand anders te praten, iemand die geschrokken en gefascineerd naar hem luistert. Je roept hem achterna: ‘Wat nu?’ Hij draait zich nog even om en grijnst: ‘Geniet van de droom. En help anderen er ook van te genieten, want wij zijn allemaal jou’. Je staat stil om deze enorme waarheid tot je door te laten dringen. Dan ontdek je dat er allemaal mensen rondlopen met bezorgde gezichten, druk bezig met hun leventjes, in de stellige overtuiging dat ze precies weten wie ze zijn en wat er aan de hand is. Je glimlacht in jezelf, je loopt naar iemand toe en fluistert zachtjes: ‘Psst. Wakker worden. Je droomt.’

 

Zou dat geen fantastische droom zijn! Maar hoe zou je reageren als dit echt met je zou gebeuren, op dit moment? Ik ben namelijk die vreemdeling en ik wil je iets raars vertellen… Het leven is niet wat je denkt dat het is. Jij bent niet wie je denkt dat je bent. Het leven is als een droom. En jij bent de dromer.

 

~ Uit de droom - Timothy Freke ~ 

  

Wat is B.L.I.S?

BLIS = Being, Love, Isness, Space. Een benadering vanuit vanuit het non dualisme waarbij je werkt aan het verbreden van je 'smalle bewustzijn' naar 'verruimd bewustzijn' en het verhogen van je eigen frequentie en trilling. Wakker bewustzijn is als de zon: ze is nooit weg, maar is soms bedekt met wolken. 

 

Droom

Je bent niet wat je denkt dat je bent. Het ontdekken van jouw verruimde, wakkere bewustzijn is de belangrijkste en radicaalste ontdekking die je kunt doen. Als je beseft wie je bent - degene die de wereld ervaart en waarneemt - zul je doorzien dat jouw eigen verbeelding, de weerstand die je zelf in het leven roept, het enige is wat je tegenhoudt. 

 

Slechts één simpele overtuiging zit in de weg namelijk het idee dat je je lichaam en je geest bent. 

 

Je hebt wel een lichaam en geest, maar je bent het niet. Het zijn nauwkeurig afgestelde instrumenten waarmee je de materiële wereld ervaart en waarneemt. Wanneer je met deze gedachte gaat spelen stap je steeds meer uit je smalle, vernauwende bewustzijn. Dat wat altijd als een last op je schouders lag, weegt plotseling niets meer. Het is er misschien nog wel, als onderdeel van het leven, maar het heeft geen massa meer, geen zwaartekracht. Je geest wordt kalm, je voelt een onverstoorbare rust.

 

Inspiratiebronnen:

Bentinho Massaro (The Shepherding Consciousness Year Program),

Richard Lang/Douglas Harding (The Headless Way)

Joe Dispenza (Becoming Supernatural),

Lester Levenson/Hale Dwoskin (Sedona Method). 

Robert Adams (Stilte van het Hart)

Gemeenschappelijke onderwerpen zijn "Nondualiteit" en "The Law of One'.