B.L.I.S

being * love * isness * space

  

De bron van ons lijden ligt niet in de omstandigheden van ons leven, 

maar in onze weerstand daartegen.

~ Peter Fenner ~

 

Wat is nondualiteit?

De gedachte dat jouw huidige situatie anders moet zijn dan hij is, zorgt ervoor dat je de werkelijkheid opdeelt in een ‘ik’ hier en een ‘wereld’ daar. Die ‘ik’ wil iets hebben of wil ergens vanaf, en die ‘wereld’ moet ervoor zorgen dat dat gebeurt.

 

De non-duale blik op de werkelijkheid – ‘non-duaal’ betekent: ‘niet-twee’ – laat ons zien dat die splitsing in ‘ik’ en ‘wereld’ alleen maar een gedachte is.  Je kunt gaan zien dat je ‘open ruimte’ bent die nooit verandert en waarin je alles waarneemt. Dat blijft je hele leven bij je, dat maakt je tot wie je echt bent.

 

Toen je een klein kind was, wist je dat nog. Je stond open voor alles wat je beleefde, in verwondering. Maar in de loop van de tijd ben je het vergeten door alles wat je hebt geleerd van anderen. 

 

De mensen die in je jeugd belangrijk voor je waren, hebben hun denkbeeldige zelf- en wereldbeeld aan je doorgegeven. Zonder kwaad opzet, want zij waren op hun beurt ook weer beïnvloed door hún omgeving. Maar het gevolg was dat je ging geloven dat je klein bent en de wereld iets groots (en vaak bedreigends) buiten jou. Dat geloof is de oorzaak van je problemen.

 

Being, Love, Isness, Space = B.L.I.S

BLIS = Being, Love, Isness, Space. Een benadering vanuit vanuit het non dualisme waarbij je werkt aan het verbreden van je 'smalle bewustzijn' naar 'verruimd bewustzijn' en het verhogen van je eigen frequentie en trilling. Wakker bewustzijn is als de zon: ze is nooit weg, maar is soms bedekt met wolken. 

 

Uit de droom

Je bent niet wat je denkt dat je bent. Het ontdekken van jouw verruimde, wakkere bewustzijn is de belangrijkste en radicaalste ontdekking die je kunt doen. Als je beseft wie je bent - degene die de wereld ervaart en waarneemt - zul je doorzien dat jouw eigen verbeelding, de weerstand die je zelf in het leven roept, het enige is wat je tegenhoudt. 

 

Slechts één simpele overtuiging zit in de weg namelijk het idee dat je je lichaam en je geest bent. 

 

Je hebt wel een lichaam en geest, maar je bent het niet. Het zijn nauwkeurig afgestelde instrumenten waarmee je de materiële wereld ervaart en waarneemt. Wanneer je met deze gedachte gaat spelen stap je steeds meer uit je smalle, vernauwende bewustzijn. Dat wat altijd als een last op je schouders lag, weegt steeds minder zwaar. Het is er misschien nog wel, als onderdeel van het leven, maar het heeft geen massa meer, geen zwaartekracht.

 

Inspiratiebronnen:

Bentinho Massaro (The Shepherding Consciousness Year Program),

Richard Lang/Douglas Harding (The Headless Way)

Joe Dispenza (Becoming Supernatural),

Lester Levenson/Hale Dwoskin (Sedona Method). 

Robert Adams (Stilte van het Hart)

Gemeenschappelijke onderwerpen zijn "Nondualiteit" en "The Law of One'.